Juny 2007 núm 5 Editat per 'La Granja' de Santa Maria de Palautordera - la-granja.net - petitsgrangers.net

 

FRANCESC MAURI. Home del temps

“Deixar experimentar la pluja als nens els fa sentir més lliures”

Tinc 40 anys. Vaig néixer a Barcelona i visc a Matadepera. Casat amb un fill de 7 anys i un altre en camí d'adopció. Sóc home del temps. M'interessa la meva feina, gaudir dels fenòmens metereològics. Les meves aficions són la bona taula i l'esquí.

 

Explica'ns les veritats i les mentides del canvi climàtic.

Més que veritats o mentides, el que ens arriba moltes vegades és informació parcial sobre el canvi climàtic i també de gent que dubta molt d'aquest canvi , aprofitant les escletges o dubtes que hi ha per elaborar tota una teoria que descarta el canvi climàtic.

Però hi ha canvi climàtic?

Sí, i les evidències són moltes; augment del C02 de forma vertiginosa, augment de la temperatura com mai s'havia vist en l'últim mileni, sobretot per la manera acusada i ràpida en que s'ha produït….és un testimoni de que per primer cop a la història no tan sols la natura està incidint en el clima sinó que nosaltres estem també incidint en ell amb la crema de combustibles fòssils (petroli, gas, carbó..). Estem fent pujar la temperatura i, com a conseqüència, fent variar el règim de precipitacions en diferents àrees del planeta. Sembla que en els pròxims 50 anys s'accentuarà d'una manera més gran.

I què li diries a les persones que pensen que les temperatures d'aquest any són anecdòtiques?

A la gent que creu que no hi ha per tant hauríem de diri-los que el nostre entorn, la natura, cal preservar-la i sobretot no incidir en ella. La natura segur que ens portarà canvis en el clima, sempre els ha portat, ella és viva, sempre s'ha mogut i es mourà. Nosaltres estem de pas durant uns anys, i hem de tenir en compte de no ficar cullarada, deixar que faci la seva i en tot cas adaptar-nos.

Què podem fer per ajudar, com a persones individuals?

Som un granet de sorra, però molts granets de sorra acaben fent una platja. Hi ha coses que podem fer com per exemple, reciclar, per dos motius; primer per no augmentar les deixalles en un abocador i segon per reciclar la deixalla evitant així que s'utilitzi tanta energia per tornar a fabricar-la. La utilització racional de l'automòbil (fer servir el transport públic quan sigui possible, no córrer massa (anar a 120 produeix un 20% més de contaminants que si vas a 100Km per hora)) o la vivenda , apagar aquelles llumetes que no necessitem, tenir bombetes de baix consum, consumir l'aigua que necessitem…

Estem acostumant els nostres nens a viure en un món artificial?

Segurament, un món massa artificial i no valorar tot el que tenen. Quan arriben els Reis, per exemple, és una época terrible de dispendi. El món cada vegada és més artificial i als nanos els hem d'inculcar valorar les coses d'una forma més clara.

Ens trobem molts nens que quan vénen de colònies no volen seure a terra, o quan plou quatre gotes no els deixen sortir a passejar sota la pluja o trepitjar bassals. Què en penses?

Que els fem viure en un món artificial, així no poden copsar la realitat d'una manera clara i tal com és.

Trobo que és del tot recomenable passejar un dia pel bosc i tornar a casa enfangat o amb una rascada… i no passa absolutament res!. Tots ens estem passant en aquesta societat del benestar, dóna la sensació de que els nanos viuen en una bombolla. I tots nosaltres som culpables.

Creus que els nanos s'ho passen realment bé jugant al bosc, o és més divertit la Play?

La Play és insípida, tancat i enganxat, sense rebre els impulsos que rebs a la natura. La natura cada dia és nova, diferent, amb les plantes, les flors, els insectes …i si mires el cel, els núvols…..és estimulant i motivador descubrir el que ens envolta.

La pluja és dolenta per al nostre cos?

El que és dolent són les càrregues elèctriques que ens envolten, els ions positius i negatius

Explica'ns això.

Els ions positius es generen en espais tancats o en llocs tancats amb molta gent. Els ions positius ens donen mals de cap, cefalees, neguit i malestar. Els ions negatius es generen als espais oberts, en cursos d'aigua (rieres), al bosc, a la natura..i són positius per al nostre cos i per al nostre estat d'ànim ja que ens dóna sensació de benestar (posa de “bon humor” el nostre sistema nerviós !). Per això és tant important ventilar la vivenda.

I la pluja?

Segur que deixar experimentar la pluja als nens els fa sentir més lliures. En els països on plou habitualment (Holanda, Anglaterra etc..) la gent va en bicicleta plovent, caminant sense impermeable, mullant-se, i fan la seva vida diària, van a tot arreu, no es paralitza res i no passa absolutament res. Viuen la pluja d'una altra manera a nosaltres, més natural.

De petit havies fet colònies?

Sí. Bastantes sortides i fins i tot vaig ser monitor. He viscut durant uns quants anys allò de la tenda de campanya i caminar per la muntanya.

L'activitat que feies, ara seria inviable?

Sí, ara tothom veuria riscos. Abans sortíem sense gaires preocupacions, ara suposo que necessitariem molts permisos, de saber que el lloc on anem cumpleix totes les normes etc.

I com ho veus?

Positiu i negatiu. Positiu perquè la seguretat ha de primar, però negatiu perquè desvirtua el que pretén l'activitat, que és el contacte directe amb la natura d'una manera autèntica.

Quins records tens de les colònies?

Molt positius, de passar-m'ho molt bé gaudint dels companys. I també recordo molt bé quan portaba jo els nens.

Què vas aprendre com a nen?

A conviure amb altre gent diferent a la família i a gaudir amb jocs molt sencills.

Creus que ajuda a que els nens siguin menys dependents?

Segur. Ajuda a que siguin molt més autònoms i autosuficients.

Recomanes les colònies?

Completament. Fugir dels “standards” de la vida urbana i a casa, trencant la rutina, és molt enriquidor per als nanos, i conviure amb altres nens i trobar-se amb dificultats per veure que no tot és tant fàcil.

Què li diries als pares que tenen por de portar els nens de colònies (perquè es costipi, perquè li pugui passar alguna cosa…) ?

Tots els pares ens plantegem això. El meu fill va anar fa 2 setmanes, i et preocupes… va tornar destrossat, destrossat, però s'ho va passar “pipa”, va viure l'aventura del que hi ha a fora. No podem tenir els nens en cotons i embolicats perquè no aprendrien a viure.

L'any passat una mare d'un nen de 6è va deixar escollir al seu fill entre comprar-li un mòbil o anar de colònies amb l'escola. El nen va escollir el mòbil i evidentment no va anar de colònies amb els companys. Què ens penses?

Doncs fatal. El mòbil és un objecte que es pot tenir ara o més endavant. Les colònies són enriquidores a nivell personal, vital, i són ara, amb els teus companys.

Alguna cosa que vulguis dir

Que aprenguin a utilitzar els medis de comunicació d'una manera racional. Un medi ben escoltat pot ser molt enriquidor. Actualment amb els programes escombreries i amb poca qualitat, és important que aprenguin a triar el que volen veure. La tele, la ràdio, la premsa poden ser molt positives si estan ben dirigides

Que dubtin del que escolten?

I que preguntin als pares sobre el que escolten, que observin que no tots els articles diuen la veritat, o que allò que expliquen es pot veure d'una altre punt de vista.